CRNI MEDVJED - Porijeklo, karakteristike i fotografije!

Crni medvjed: saznajte kakva je ova životinja, njezine fizičke karakteristike, karakter, ponašanje itd. Crni medvjed (Ursus americanus), poznat i kao crni medvjed...

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Crni medvjed (Ursus americanus), poznat i kao američki crni medvjed, jedna je od najčešćih i najpoznatijih vrsta medvjeda u Sjevernoj Americi, posebno u Kanadi i Sjedinjenim Državama. Također je vrlo vjerojatno da ste ga vidjeli zastupljenog u nekoliko poznatih filmova ili serija američkog porijekla. Na ovom PlanetAnimal listu možete saznati više detalja i zanimljivih činjenica o ovom velikom kopnenom sisavcu. Čitajte dalje kako biste saznali sve o podrijetlu, izgledu, ponašanju i uzgoju crnog medvjeda.Sretno čitanje!

Podrijetlo

  • Amerika
  • Kanada
  • Sjedinjene Države

Podrijetlo crnog medvjeda

Kao što je spomenuto u uvodu, crni medvjed je vrsta kopnenog sisavca iz obitelji Ursidae, porijeklom iz Sjeverne Amerike. Njegova populacija seže od sjeverne Kanade i Aljaske do regije Sierra Gorda u Meksiku, uključujući atlantsku i pacifičku obalu Sjedinjenih Država. Najveća koncentracija jedinki nalazi se u šumama i planinskim predjelima Kanade i Sjedinjenih Država, gdje je zaštićena vrsta. Na meksičkom području populacije su rjeđe i općenito ograničene na planinske regije na sjeveru zemlje.

Ovu vrstu prvi je opisao 1780. Peter Simon Pallas, njemački zoolog i botaničar. Danas je poznato 16 podvrsta američkih crnih medvjeda i, što je čudno, nemaju svi crno krzno.Osvrnimo se ukratko na 16 podvrsta crnih medvjeda koji žive u Sjevernoj Americi:

  • Ursus americanus altifrontalis: živi u sjevernom i zapadnom Pacifiku, od Britanske Kolumbije do sjevernog Idaha.
  • Ursus americanus amblyceps: Nalazi se u Coloradu, Texasu, Arizoni, Utahu i sjevernom Meksiku.
  • Ursus americanus americanus: Nastanjuje istočne regije Atlantskog oceana, od južne i istočne Kanade i Aljaske do južnog Teksasa.
  • Ursus americanus californiansis: Prostire se kroz središnju dolinu Kalifornije i južni Oregon.
  • Ursus americanus carlottae: Živi samo na Aljasci.
  • Ursus americanus cinnamomum: Živi u Sjedinjenim Državama, u državama Idaho, zapadna Montana, Wyoming, Washington, Oregon i Utah.
  • Ursus americanus emmonsii: Može se naći samo u jugoistočnoj Aljasci.
  • Ursus americanus eremicus: Njegova populacija je ograničena na sjeveroistočni Meksiko.
  • Ursus americanus floridanus: Živi u državama Florida, Georgia i južna Alabama.
  • Ursus americanus hamiltoni: to je endemska podvrsta otoka Newfoundlanda.
  • Ursus americanus kermodei: živi na središnjoj obali Britanske Kolumbije.
  • Ursus americanus luteolus: To je tipična vrsta istočnog Teksasa, Louisiane i južnog Mississippija.
  • Ursus americanus machetes: živi samo u Meksiku
  • Ursus americanus perniger: to je endemska vrsta poluotoka Kenai (Aljaska).
  • Ursus americanus pugnax: Ovaj medvjed živi samo u Aleksandrovom arhipelagu (Aljaska).
  • Ursus americanus vancouveri: živi samo na otoku Vancouver, Kanada.

Izgled i fizičke karakteristike crnog medvjeda

Sa svojih 16 podvrsta, crni medvjed jedna je od morfološki najraznovrsnijih vrsta medvjeda. Općenito govoreći, to je velik i izdržljiv medvjed, iako je puno manji od smeđih i polarnih medvjeda. Odrasli crni medvjedi obično su dugi između 1,4 i 2 metra, a visina u grebenu im je između 1 i 1,3 metra.

Težina crnog medvjeda može uvelike varirati ovisno o podvrsti, spolu, dobi i dobu godine. Ženke mogu težiti od 40 do 180 kg, a mužjaci od 70 do 280 kg. Općenito, ovi medvjedi svoju najveću težinu postižu u jesen, kada moraju pojesti veliku količinu hrane da bi se pripremili za zimu.

Njihova glava ima ravan profil lica, s malim smeđim očima, šiljastom njuškom i zaobljenim ušima. Tijelo ima pravokutni profil, malo je duže od visine, sa stražnjim nogama znatno dužim od prednjih (oko 15 cm razlike).Duge i snažne stražnje noge omogućuju crnom medvjedu da čvrsto stoji i hoda u dvonožnom položaju, što je vrlo upečatljiva karakteristika ovih sisavaca. Zahvaljujući snažnim pandžama, crni medvjed vrlo lako može kopati i penjati se po drveću. Što se tiče krzna, nemaju sve podvrste crnog medvjeda crne dlake. Diljem Sjeverne Amerike mogu se vidjeti podvrste sa smeđim, crvenkastim, čokoladnim, plavim, pa čak i krem ili bjelkastim krznom.

Ponašanje crnog medvjeda

Unatoč velikoj veličini i robusnosti, crni medvjed je vrlo okretan i precizan u lovu. Također se može penjati na visoka stabla u šumama koje nastanjuju Sjevernu Ameriku kako bi izbjegao moguće prijetnje ili se mirno odmorio. Pokreti su mu karakteristični za plantigradne sisavce, odnosno, dok hoda, tabane potpuno oslanja na tlo.Također su dobri plivači i često prelaze velike vodene površine kako bi se kretali između otoka u arhipelagu ili između kopna i otoka.

Zahvaljujući svojoj snazi, moćnim pandžama, brzini i dobro razvijenim osjetilima, crni medvjed izvrstan je lovac koji može uhvatiti plijen različitih veličina. Često jede sve od termita i malih insekata do glodavaca, jelena, pastrva, lososa i rakova. Na kraju, ovi medvjedi također mogu iskoristiti strvinu koju su ostavili drugi grabežljivci ili jesti jaja kako bi nadopunili unos proteina. Međutim, povrće čini oko 70% sadržaja njihove svejedne prehrane, konzumirajući ogromne količine bilja, bobičastog voća, voća i pinjola. Također vole med i sposobni su se popeti na visoka stabla kako bi ga dobili.

U jesen, ovi veliki sisavci drastično povećavaju unos hrane, jer im je potrebna dovoljna rezerva energije za održavanje uravnoteženog metabolizma tijekom zime.Međutim, crni medvjedi ne spavaju zimski san, već održavaju neku vrstu zimskog sna, tijekom kojeg njihova tjelesna temperatura padne samo nekoliko stupnjeva, dok životinja dugo spava u svojoj špilji.

Reprodukcija crnog medvjeda

Crni medvjed je usamljena životinja koja se okuplja kao par tek kada nastupi sezona parenja, koja se odvija između svibnja i kolovoza, tijekom proljetnih i zimskih mjeseci. ljeto na sjevernoj hemisferi. Općenito, mužjaci postižu spolnu zrelost od treće godine života, dok ženke to čine između druge i devete godine života.

Kao i druge vrste medvjeda, crni medvjed je živorodna životinja, što znači da se oplodnja i razvoj mladih odvija unutar trbuha ženke. Crni medvjedi su odgodili oplodnju i embriji se počinju razvijati tek desetak tjedana nakon kopulacije, kako bi spriječili rađanje mladunaca u jesen.Razdoblje trudnoće kod ove vrste traje šest ili sedam mjeseci, a na kraju će ženka okotiti jedno ili dvoje mladih, koji se rađaju bez dlake, zatvorenih očiju i prosječno teže od 200 do 400 grama.

Mališane će majka dojiti do osmog mjeseca starosti, nakon čega će početi jesti krutu hranu. Ipak, prve dvije ili tri godine života ostat će s majkom, dok ne dostignu spolnu zrelost i budu potpuno spremni za samostalan život. Njihov prirodni životni vijek može varirati između 10 i 30 godina.

Status očuvanosti crnog medvjeda

Prema Crvenom popisu ugroženih vrsta IUCN-a, crni medvjed se smatra najmanje zabrinjavajućim, uglavnom zbog opsega njegovog staništa u Sjevernoj Americi, niske prisutnosti prirodnih predatora i inicijativa za zaštitu. Međutim, populacija crnog medvjeda značajno se smanjila u posljednja dva stoljeća, prvenstveno zbog lova.Procjenjuje se da se oko 30 000 jedinki lovi svake godine, uglavnom u Kanadi i na Aljasci, iako je ta aktivnost zakonski regulirana i vrsta je zaštićena.

Slike crnog medvjeda

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!