Crni štakor - podrijetlo, karakteristike i prehrana

Crni štakor: saznajte kakva je ova životinja, njezine fizičke karakteristike, karakter, ponašanje itd. Glodavci su životinje od kojih su određene vrste blisko povezane...

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Glodavci su životinje od kojih su neke vrste blisko povezane s ljudima, a u nekim slučajevima, iako nisu izravno pripitomljene, uspijevaju u urbanim središtima. Crni štakor (Rattus rattus) savršen je primjer. Ovaj glodavac iz obitelji Muridae rasprostranjen je gotovo po cijelom svijetu, gdje u mnogim slučajevima uzrokuje ne samo zdravstvene probleme, već i štete usjevima. Pridružite nam se u ovoj datoteci PlanetAnimal kako biste otkrili sve o crnom štakoru, njegovim karakteristikama, staništu i navikama.

Podrijetlo

  • Azija
  • Indija
  • Pakistan

Podrijetlo crnog štakora

Kada govorimo o crnom štakoru, znajte da bismo ga mogli kvalificirati kao invazivnu vrstu. Ovo je vrsta štakora porijeklom iz tropske Azije koja je kolonizirala Europu tijekom 8. stoljeća. Od tada se proširio po cijelom svijetu do danas, gdje se smatra parazitom. Osim što se može kretati po granama i penjati se po drveću, Rattus rattus se može kretati i savršeno prilagoditi urbanim sredinama.

Karakteristike crnog štakora

" Crnog štakora moguće je zamijeniti sa smeđim štakorom (Rattus norvegicus), jer se oba ponekad nazivaju običnim štakorom i jer dijele određene zajedničke karakteristike. Međutim, prva vrsta ima niz karakterističnih fizičkih karakteristika.Pogledajmo karakteristike crnog štakora:"

  • To je glodavac srednje veličine: crni štakor veličine je otprilike između 16 i 22 cm. Osim toga, rep je dugačak oko 19 cm, tako da može biti dug ili duži od tijela. S druge strane, težina je oko 300 gr ili manje.
  • Spolni dimorfizam: mužjaci su veći i teži od ženki.
  • Obično je crne boje: trbušno područje je svjetlije, ali može biti i drugih boja poput smeđe.
  • Podvrste nisu priznate: Nekada su se podvrste nazivale prema razlikama u boji, ali danas nisu taksonomski prepoznate.
  • Dlaka je opisana kao fina i nemarna: osim toga, najmlađi primjerci imaju vrlo ujednačenu tamnu dlaku.
  • Lubanja i nosne kosti su donekle uske: to je u kontrastu s velikim ušima, koje kada su sklopljene mogu gotovo dodirivati rubove očiju.
  • Ima gornji prvi kutnjak: to je najizrazitija karakteristika crnog štakora u usporedbi sa smeđim štakorom.

Stanište crnog štakora

Crni štakor porijeklom je iz Indije i Pakistana, ali kada su ljudske populacije počele putovati brodom, proširio se u nekoliko zemalja, sve dok nije bio prisutan u cijelom svijetu.

Vrlo je česta vrsta u obalnim područjima. Međutim, to nije životinja koja lako pliva. Također se proširio na:

  • Urbana područja
  • Šumovita područja
  • Savane
  • grmlje

S druge strane, on ima izvrsnu sposobnost penjanja, što mu omogućuje da bude prisutan na visinama zgrada.

Krovni štakori su se više razmnožavali u tropskim regijama, budući da ih je smeđi štakor postupno istjerao iz umjerenih zona, koji je u svom nepripitomljenom obliku agresivniji od krovnog štakora.Obično raste od razine mora do 250 metara nadmorske visine.

Navike crnog štakora

Crni štakori prvenstveno su noćne životinje koje tvore društvene skupine u kojima odrasli mužjaci dominiraju nad mlađima. Općenito, ženke su agresivnije od mužjaka, ali manje pokretljive od mužjaka. Ovisno o prostoru na kojem rastu, mogu imati kopnene ili arborealne navike, jer su izvrsni penjači, zbog čega se za ravnotežu oslanjaju na svoj dugi rep.

Gnijezda za mlade mogu biti na tlu, na drveću ili visoko u određenim strukturama. Uvijek se smjeste na prostoru od oko 100 m2 oko svojih izvora hrane, koje brane jer su teritorijalni.

Osim toga, Rattus rattus koristi različita osjetila za opažanje okoline. Međutim, vokalizira samo kada se osjeća ugroženo ili da komunicira s članovima grupe.

Crni štakor je životinja koja uzrokuje određene štete na stablima, nasadima, infrastrukturi i može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme jer je prijenosnik određenih bolesti. Jedna od najpoznatijih je bubonska kuga, koju uzrokuju bakterije koje žive u crnim štakorskim buhama.

Uobičajeno ponašanje krovnih štakora je da svojim izmetom i urinom kontaminiraju nepojedenu hranu. Kao prijenosnici raznih uzročnika bolesti, mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme kod ljudi. Zbog toga je važno održavati higijenu i zaštititi hranu tamo gdje je poznato prisustvo krovnih štakora.

Dijeta crnog štakora

Crni štakor je svejed, iako može konzumirati više hrane biljnog porijekla. Stoga u svoju prehranu uključuje

  • voće
  • Sjemenke
  • Žitarice
  • Laj
  • Beskičmenjaci

Crni štakor može pojesti oko 15 grama hrane dnevno, uz to treba popiti 15 ml vode dnevno. Kada je prisutan u plantažama i na područjima gdje se uzgaja stoka, može uzrokovati veliku štetu.

Razmnožavanje crnog štakora

U povoljnim uvjetima, crni štakor može se razmnožavati tijekom cijele godine, ali njegov vrhunac je u ljeto i jesen. To je poligamna životinja koja uspostavlja linearnu hijerarhiju za reprodukciju. Tu će privilegiju imati dominantni mužjak, kao i dominantne ženke. Ovaj društveni položaj uspostavlja se sukobima unutar grupe.

Ženke imaju razdoblje trudnoće između 21 i 29 dana, a od 3 ili 5 mjeseci crni štakor se može razmnožavati. Mladunci se rađaju slijepi, gluhi i s vrlo malo dlake te su stoga potpuno ovisni o majci.Sa 15 dana počinju otvarati oči, a osamostaljuju se i odvikavaju se 3 ili 4 tjedna nakon rođenja. Ženka u prosjeku ima osam mladunaca po rođenju.

Status očuvanosti crnog štakora

Zbog svoje rasprostranjenosti i brojnosti širom svijeta, status vrste smatra se najmanje zabrinjavajućim. Zapravo, u nekim se područjima čak smatra štetočinom. U urbanim središtima mačke su glavni grabežljivci crnih štakora, dok ih u divljini uglavnom love određene vrste ptica i neki kopneni mesožderi.

Slike crnog štakora

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!