Indijski slon - podrijetlo, karakteristike, stanište i status zaštite

Indijski slon: saznajte kakva je ova životinja, njezine fizičke karakteristike, karakter, ponašanje itd. Indijski slon (Elephas maximus indicus) jedan je od tri...

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

" Indijski slon (Elephas maximus indicus) jedna je od tri podvrste azijskog slona (Elephas maximus) koje trenutno postoje. Slonovi su fascinantne životinje, ne samo svojom veličinom i snagom, već su među najinteligentnijim sisavcima, imaju jako dobro pamćenje pa otuda i izreka da imaju slonovsko pamćenje. Osim toga, društveno se organiziraju u klanove, uspostavljajući snažne emocionalne veze, sposobni su suosjećati i ulaze u razdoblje žalosti kada član njihove skupine umre."

Ali upravo zbog fizičkih karakteristika slonova oni su bili grupa koju su ljudi užasno proganjali, koji su ih koristili u mnogim, mnogim ratovima, kako bi ih natjerali da nose vrlo teške terete, poput zvijer novca za izgradnju kao i za zabavu u cirkusima ili zoološkim vrtovima gdje ih užasno m altretiraju. U PlanèteAnimal vas pozivamo da nastavite čitati kako biste saznali više o indijskom slonu.

Podrijetlo

  • Azija
  • Indija
  • Nepal

Podrijetlo indijskog slona

U prošlosti je rasprostranjenost indijskog slona bila puno šira i lako je bilo moguće vidjeti indijskog slona izvan granica istoimene države. Međutim, sada je nestao iz mnogih dijelova svijeta. Glavne populacije nalaze se u dijelovima Indije, posebno na sjeveroistoku, do istočne granice Nepala i zapadno do Assama.S druge strane, postoje ljudi koji žive istočno od Arunachal Pradesha i brda Nagalanda. Ostale skupine nalaze se u ravnicama Brahmaputre i na visoravni Karbi do brda Garo Meghalaya. Osim toga, prilično fragmentirane populacije identificirane su u središnjoj Indiji, južnom Bengalu, podnožju Himalaja i na rijeci Yamuna.

Što se tiče južne Indije, nalaze se u Uttara Kannada, u šumama Dandeli, kao i na visoravni Malnad. Također u kompleksu rezervata Nagarahole, Bandipur, Wyanad i Mudumalai, gdje je gustoća naseljenosti velika. Također ih ima u Biligirirangansu iu planinskom području uz rijeku Cauvery. Postoje i raštrkane skupine u izoliranim brdima u istočnom Andhra Pradeshu i Tamil Naduu, kao i u rezervatu Anamalai - Nelliyampathy - High Ranges. Indijskog slona ima i u šumama Kothamangalama, Nacionalnog parka Periyar i brdovitog područja Agasthyamalain, mjesta koja su iznimno važno stanište za ove životinje.

Karakteristike indijskog slona

Indijski slon najzastupljenija je podvrsta roda Elephas. Srednje je veličine u usporedbi s druge dvije podvrste azijskih slonova, a na kraju može doseći duljinu od oko 6 metara za visinu od oko 3 metra. Iako je to najlakša vrsta, još uvijek teži između 2 i 5 tona.

Ova vrsta ima istaknutu glavu s vrlo širokom lubanjom i trupom, relativno male uši, dugu surlu, poput repa, koji se ističe svojom dugom veličinom. Također, njegov rep ima dlaku na donjem dijelu. Obično imaju kljove, ali ih možda nema kod nekih ženki.

Indijski slon je tamnosive do smeđe boje i obično ima depigmentirana područja koja mogu poprimiti ružičastu boju koja daje izgled mrlja.

Unatoč tome, neki ljudi brkaju azijske slonove s afričkim slonovima, ako je to vaš slučaj, pozivamo vas da pročitate ovaj drugi članak o razlikama između afričkog i azijskog slona.

stanište indijskog slona

Glavno stanište ovog slona je u nekoliko različitih ekosustava Indije koji se sastoje od travnjaka, tropskih zimzelenih i polu-zimzelenih šuma, vlažnih i suhih šuma s lišćem, kao i suhog trnja. Također se mogu vidjeti u blizini poljoprivrednih površina.

S druge strane, indijski slon, iako u manjem broju, može se vidjeti iu drugim dijelovima svijeta, poput Malezije, Tajlanda, Vijetnama, Nepala, Kambodže itd.

Također, ovi slonovi mogu živjeti na razini mora do 3000 m nadmorske visine, primjerice na Himalaji. Zbog raznih promjena kojima su podvrgnuta prirodna staništa slonova, teško je točno znati koji su ekosustavi najprikladniji za ove životinje.

Navike indijskog slona

Indijski slon dijeli određene karakteristike ponašanja s drugim podvrstama azijskih slonova. U tom smislu, oni su vrlo društvene životinje koje uspostavljaju grupnu strukturu kojom upravlja najstarija ženka, tako da je njihova skupina matrijarhalna. Čopor ili klan ima prisutnost starijeg mužjaka i drugih mladih. Nakon što mužjaci spolno sazriju, prisiljeni su napustiti skupinu i voditi samotnjački život.

Indijski slonovi općenito vode dnevni život, no tijekom noći neki mogu ostati budni kako bi se zaštitili od ljudi. Također, ovi slonovi mogu putovati na velike udaljenosti u potrazi za hranom i izvorima vode. Znanstvenici su utvrdili da kod indijskih slonova ženke prelaze veće udaljenosti od mužjaka, između 550 i 700 km, dok mužjaci putuju između 188 i 407 km.

Kod mužjaka indijskih slonova povremeno se javlja ponašanje poznato u Indiji kao mošt. To je prilično agresivno ponašanje tijekom kojeg odbija blizinu drugih i neće oklijevati u napadu. Dokazano je da se u ovoj fazi njegov seksualni apetit naglo povećava. Mora trajati između nekoliko tjedana i mjesec dana.

Hranjenje indijskog slona

Slonovi imaju relativno nisku probavu, zbog čega indijski slon može provesti i do 20 sati dnevno hraneći se kako bi mogao pokriti prehrambene potrebe svojih velikih tijela.

Njihova prehrana je biljojeda i generalizirana, što znači da uključuje širok izbor biljaka ili njihovih dijelova. Indijski slon hrani se uglavnom ispašom ili ispašom, pa se hrani:

  • Grane
  • lišće
  • Sjemenke
  • Laj
  • Drvene biljke.
  • Bilje

Također ih privlače određene kultivirane biljke, poput riže, banana i šećerne trske. Njihovo rilo ima neizostavnu ulogu u njihovom načinu ishrane.

S druge strane, slonovi moraju piti svaki dan, zbog čega se zadržavaju u blizini izvora vode. Za više informacija možete pročitati ovaj drugi članak: Što jedu slonovi?

Reprodukcija indijskog slona

Čim je ženka spremna za reprodukciju, emitira kemijske i zvučne signale koji potiču mužjake da priđu klanu. Stoga može doći do sukoba između mužjaka koji će se boriti za parenje sa ženkom, budući da će samo jedan biti odabranik njegovog srca i obično je to onaj koji je pobijedio u svim okršajima.

Ženke su trudne 22 mjeseca, okotit će jednog slona koji će pri rođenju težiti oko 100 kg i koji će sisati do oko 5 godina, čak i ako se može hraniti i određenim biljkama.

Kada je populacija stabilna, ženke čekaju do 6 godina ili više prije ponovnog parenja. Matrijarhalna struktura klana znači da se nekoliko ženki brine o teladi.

Status očuvanosti indijskog slona

Procjene pokazuju da u Indiji ukupna populacija ovog slona iznosi oko 29.964 jedinki, zbog čega je proglašen kritično ugroženim. Također, njegova populacija se smanjuje.

Između uzroka ovog tužnog utjecaja su neselektivni lov, ilegalna trgovina, gubitak staništa i fragmentacija. Zbog utjecaja na ekosustave u kojima ovi slonovi obitavaju, oni su prisiljeni krenuti prema ljudskoj populaciji, što na kraju dovodi do opasnih situacija.

Danas se razvijaju različite mjere za očuvanje i zaštitu vrste koje se provode kroz lokalne i međunarodne akcije. Mjere uključuju očuvanje ekosustava, kao i sigurnost u hodnicima koje koriste te životinje, upravljanje sukobima koji se događaju između slonova i ljudi, kao i kontrolu ilegalnog lova i trgovine.

Slike indijskog slona

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!