SOVA - Porijeklo, karakteristike i fotografije!

Orao sova: saznajte kakva je ova životinja, njezine fizičke karakteristike, karakter, ponašanje itd. U obitelji Strigidae, među sovama, sovama i drugim...

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

U obitelji Strigidae, među sovama, sovama i ostalim noćnim pticama, veličanstvena je sova ušara. Ova je vrsta jedinstvena na mnoge načine, pokazujući svoj kraljevski izgled i veliku prilagodljivost.

Eagle Sow je životinja kojoj se dive još od srednjeg vijeka, posebno zbog svoje posebne pjesme. Također je vrlo koristan za suzbijanje štetočina i sprječavanje gniježđenja invazivnih vrsta u područjima u kojima nisu autohtoni. Želite li saznati nešto više o sovi orlu i njezinim glavnim karakteristikama? Nastavite čitati ovu stranicu PlanetAnimal i otkrijte najzanimljivije činjenice o ovim nevjerojatnim životinjama.

Podrijetlo

  • Azija
  • Europa
  • Afganistan
  • Njemačka
  • Andora
  • Armenija
  • Austrija
  • Belgija
  • Bosna i Hercegovina
  • Bugarska
  • Kina
  • Hrvatska
  • Danska
  • Španjolska
  • Finska
  • Grčka
  • Mađarska
  • Italija
  • Japan
  • Litva
  • Monaco
  • Nepal
  • Nizozemska
  • Poljska
  • Portugal
  • Češka Republika
  • Rusija
  • Slovačka
  • Slovenija
  • Švedska

Povijest orla sove

Orao sova pripada rodu Bubo, kojemu pripada više od 20 vrsta sova. Ove vrste prisutne su u različitim zemljama i karakterizirane su velikom veličinom.

Konkretno, orao sova ima ukupno 16 podvrsta, svaka s jedinstvenim i posebnim karakteristikama:

  • Japanski orao sova.
  • Europska sova ušara.
  • Himalajski orao sova.
  • Iberijski orao sova.
  • Bizantski orao sova.
  • Jakutski orao sova.
  • Kineski orao sova.
  • Afganistanski orao sova.
  • Turkmenski orao sova.
  • Ruski orao sova.
  • Zapadnosibirski orao sova.
  • Tarimska sova.
  • Tibetanski orao sova.
  • Stepski orao sova.
  • Ussouri Eagle Owl.
  • istočnosibirski orao sova.

Svoje znanstveno ime ove sove dobile su po zvuku svoje pjesme, koja podsjeća na onomatopeju "bubo, bubo" , stoga se u srednjovjekovnim bestijarima, gdje je bila vrlo cijenjena, zvala upravo na isti način kao i ova onomatopeja.

Povijesno gledano, obavljali su različite zadatke kada su se uzgajali u zatočeništvu, što je relativno lako jer ih je lako pripitomiti. Zbog toga su već stoljećima uobičajeni u lovu sokola, kao i u borbi protiv invazivnih vrsta i za izbjegavanje gniježđenja neželjenih ptica, poput galebova ili golubova.

Karakteristike sove ušare

Orao sova je velika noćna ptica ili grabljivica, jer je prosječna veličina jedne od ovih sova oko 70 centimetara od glave do repa, 150 centimetara u rasponu krila, a težina joj je između 2,5 i 3,5 kilograma.Unatoč tome, neki primjerci premašivali su 4 kilograma i 170 centimetara u rasponu krila, što je doista jako veliko.

Imaju nevjerojatne i upečatljive oči duboke narančaste boje, koje predstavljaju odvažan i prodoran pogled. Kao i sve sove, i ova ima dva čuperka perja koja izgledaju kao uši, smještena sa strane lubanje. Zanimljivo, perje ovih perja kod mužjaka obično je šiljastije, što stručnjaci koriste za razlikovanje mužjaka od ženki sova ušara.

Osim svoje impresivne veličine, imaju snažne i oštre pandže, spremne za akciju u bilo kojem trenutku. To ih, u kombinaciji s njihovim kratkim, ali snažnim kljunom, čini smrtonosnim predatorom, sposobnim uhvatiti komade znatno veće od njih samih.

Perje ove ptice sastoji se od dlake od perja, zapravo mješavine savitljivog i krutog perja, koje joj omogućuje da leti na izuzetno diskretan način. Ovo perje je smeđe i prošarano, a varira od smeđe preko bijele do crne.

Stanište sove ušare

Orl sova široko je rasprostranjena diljem Euroazije, osim u arktičkim i tropskim područjima jugoistočne Azije, kao i u sušnim područjima poput Arabije ili otočnim područjima poput mediteranskih otoka ili Ujedinjenog Kraljevstva. Ova vrsta općenito izbjegava naseljena središta, preferirajući lokacije dalje od ljudi.

Općenito, ove su ptice vrlo prilagodljive jer im je potrebno samo dovoljno prostora za dobro izvođenje manevara leta. Međutim, čini se da više vole područja s liticama i gudurama, gdje ima drveća i grmlja, budući da se obično gnijezde na stijenama, kao što ćemo komentirati kada budemo govorili o njihovim navikama razmnožavanja. Razlog zašto izbjegavaju sušna ili polarna područja je nedostatak plijena koji im je na raspolaganju, jer u šumovitim područjima ili mekim tlima mogu uhvatiti glodavce koji kopaju jazbine u tim tlima.

Što se tiče nadmorske visine, sova ušara ne pati od vrtoglavice, budući da nastanjuje mjesta visoka poput Alpa (dosežu 2100 metara nadmorske visine), Himalaje ili Tibetanske planine.

One nisu ptice selice, obično žive na istom mjestu cijeli život, sjedile su i ne napuštaju svoje domove osim u slučajevima ekstremne potrebe, kao što je uništavanje staništa ili nedostatak hrane.

Reprodukcija orla sove

U reprodukciji sova ušara treba istaknuti njegovo udvaranje, jer tada mužjaci ispuštaju svoju poznatu udvaračku pjesmu. Može se čuti od jeseni do zime, gdje postaje sve snažniji. Nakon udvaranja, koje uključuje muško pjevanje i razne pokrete koji služe za privlačenje ženke, dolazi do kopulacije.

Između siječnja i veljače, ženka polaže leglo, obično sastavljeno od 2 do 4 potpuno bijela jaja, koje će biti jedino u godini.Ova jaja moraju biti inkubirana oko 35 dana, što radi isključivo majka. Kako bi položile jaja, ženke pripremaju svoja gnijezda gdje mogu, ne grade gnijezdo kao takvo, već koriste prirodna gnijezda, kao što su rupe u drveću ili šupljine u stijenama, iako su također viđene da iskorištavaju prednosti gnijezda drugih ptica pronađenih na drveću.

Inkubacija počinje polaganjem prvog jajeta, zbog čega se pilići ne izlegu u isto vrijeme, već u različito vrijeme jedni od drugih, što znači da u to vrijeme postoji hijerarhija hrane, od rođenja. Tako je najstariji u prednosti, jer kada mu se rode braća ili sestre, on je veći i jači od njih.

Piliće hrane oba roditelja, ali ženka troši mnogo više vremena i truda hraneći svoje mlade koji počinju istraživati okolinu gnijezda ubrzo nakon što se izlegu.Međutim, svoje prve letove obavljaju tek u dobi od oko 2 mjeseca, roditelji ih hrane dodatnih mjesec dana, a svoje gnijezdo zauvijek napuštaju u dobi od 3 mjeseca.

Prehrana i navike orla sove

Orao sova je usamljena životinja, koja susreće svoje srodnike samo tijekom sezone parenja. Što se tiče ishrane sove ušare, ona se smatra super grabežljivcem, jer je na vrhu hranidbenog lanca, jer osim ljudi, nema prirodnih grabežljivaca. Oni su mesojedi i hrane se svojim plijenom, po mogućnosti zečevima i jarebicama.

One su noćne ptice koje se nevjerojatno krišom kreću, mogu dugo vrebati svoj plijen, a da on nije svjestan njihove prisutnosti. Vrebaju ih sve dok ne osjete da je pravi trenutak, a zatim nasrnu na njih, stežući ih svojim oštrim pandžama i snažnim kljunovima.Značajan je jer osim zečeva i glodavaca, koji su manji, mogu loviti životinje poput srneta, koji teže preko 10 kilograma, više nego dvostruko od vlastite tjelesne težine.

Status očuvanosti orla sove

Kako sove ušare uglavnom love jarebice i zečeve, progonili su ih lovci koji su vidjeli kako im te životinje otimaju plijen. Sve do 1973. godine, kada je vrsta zakonski zaštićena, smatrana je štetočinama i nemilosrdno je istrijebljena.

Ali nisu samo lovci ti koji su opasni za očuvanje ove vrste, jer je bilo mnogo slučajeva sova ušara koji su uginuli od udara o vjetroturbine i ograde, drugi su bili zgnječeni, a treći su stradali od strujnog udara jer su imali naslonjeni na naelektrizirane vodove. Ali ono što je najžalosnije je broj njih koji umiru od ruku krivolovaca i zbog nepopravljivog uništavanja njihovih staništa.

Iz svih ovih razloga, sova ušara se smatra vrstom od posebnog interesa, s obzirom na to da se više ne smatra ugroženom vrstom zbog poboljšanja u evoluciji njezinih populacija. Točnije, procjenjuje se da se u Europi brojke kreću između 12.000 i 42.000 pari.

Slike sove orla

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!