Indijski leopard - karakteristike i prehrana

Indijski leopard: saznajte kakva je ova životinja, njezine fizičke karakteristike, karakter, ponašanje itd. U skupini mačaka nalaze se leopardi (Panthera pardus),...

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

U skupini mačaka nalaze se leopardi (Panthera pardus), okretni grabežljivci porijeklom iz Afrike i Azije. Odlikuju se šarama tijela i veličanstvenom dlakom, sastavljenom od crnih rozeta. Identificirano je osam podvrsta, klasifikacija koja se razvijala tijekom vremena. Jedna od podvrsta je indijski leopard (P. p. fusca), tipičan za istoimeni potkontinent.

Želite li znati sve karakteristike indijskog leoparda? Pa, nastavite čitati ovaj PlanetAnimal list i saznajte sve što vas zanima o njemu!

Sretno čitanje!

Podrijetlo

  • Azija
  • Butan
  • Indija
  • Nepal
  • Pakistan

Karakteristike indijskog leoparda

Indijski leopard ima nekoliko karakteristika koje ga razlikuju od ostalih vrsta leoparda, kao što su njegova veličina ili njegove rozete. Pogledajmo njihove karakteristike:

  • Veličina indijskog leoparda: mužjaci su veći i teži od ženki. Oni općenito mjere između 2 i 2,3 metra u duljinu za oscilirajuću težinu od 50 do 80 kg. Što se tiče ženki, one obično ne prelaze 1,2 metra duljine i dosežu težinu od nešto više od 30 kg.
  • Njegove šape su snažne.
  • Njegov rep je dugačak, zapravo može mjeriti i do skoro jednog metra.
  • Uši su mu kratke i zaobljene.
  • Oči su mu male i žute boje.
  • Njegova njuška je široka, sa snažnom čeljusti.
  • Uzorak dlake je jedinstven za svaku jedinku i sastoji se od velikih crnih rozeta, koje se smanjuju prema trbuhu životinje.
  • Kad su mladi, izgledaju tamnije jer su rozete gušće i bliže jedna drugoj.
  • Boja dlake može varirati ovisno o staništu, u rasponu od svijetložute u sušnijim područjima, do zlatne u područjima džungle ili više sivkaste u hladnijim okruženjima.

Gdje živi indijski leopard?

Indijski leopard nastanjuje regije poput Indije, Butana, Nepala, Pakistana, himalajskih šuma, Bangladeša i Tibeta, iako u nekim slučajevima njegova prisutnost može biti povezana s upadima pojedinaca, a ne lokalnog stanovništva, kao u slučaju Bangladeš.

Njegovo stanište temelji se na vrlo gustim šumovitim područjima, koja mogu odgovarati tropskim kišnim šumama, gustim šumama, čak i hladnim crnogoričnim šumama i sušnim područjima. To je vrsta koja se stoga može diverzificirati i živjeti u mnogo različitih okoliša. Prisutan je u nekim rezervatima i nacionalnim parkovima potkontinenta, kao i u blizini nekih prigradskih područja.

Navike indijskog leoparda

Indijski leopard uglavnom je noćna i usamljena životinja, obdarena velikom okretnošću u penjanju, trčeći do gotovo 60 km/h, čineći velike skokove od oko 3 metra visine i do oko 6 metara dužine.

Mužjaci obično imaju veća područja širenja od ženki, koja mogu biti čak dvostruko veća. Potonji također imaju tendenciju da još više smanje svoje širenje kada su sa svojim mladima.Obično tigar izbaci leoparda iz određenih područja gdje se preklapaju, što uzrokuje da se leopard preseli na druga mjesta.

S druge strane, iako baš i ne voli ulaziti u vodu, dobar je plivač, koji se u vodi odlično brani. Tijekom dana često se penje na drveće, gdje se najviše odmara.

Hranjenje indijskog leoparda

Indijski leopard, kao i ostale mačke, je mesožder, što ga čini vrhunskim grabežljivcem u ekosustavima koje nastanjuje. Prehrana mu je vrlo raznolika i ovisi o plijenu koji se tamo nađe. Može loviti veliki plijen jer ima vrlo jake noge. Uobičajeno je da kada se životinja uhvati, odnese je na drvo da je u tišini pojede.

Među različitim vrstama kojima se ovaj indijski leopard hrani, možemo spomenuti:

  • Jelen
  • Antilope
  • Vepar
  • Majmuni
  • Zečevi
  • Ptice
  • Gmazovi
  • Kućni ljubimci

Ne propustite ovaj drugi članak u kojem objašnjavamo što leopardi jedu.

Reprodukcija indijskog leoparda

Ovi leopardi mogu se razmnožavati tijekom cijele godine, iako ovisno o regiji, mogu imati vrhunce razmnožavanja. Ženke imaju cikluse topline koji traju oko 7 dana i ponavljaju se svakih 46 dana. Trudnoća traje u prosjeku 97 dana, a zatim ženka traži brlog u špiljama ili balvanima za kotenje, iz kojeg se rađaju između 2 i 4 mladunca, koji su slijepi prvih 7-9 dana ili tako nešto.

U dobi od tri mjeseca mladunci slijede majku i počinju učiti tehnike lova; s godinu dana mogu se sami snalaziti, ali kako to obično biva s leopardima, ostaju s majkom do 18-24 mjeseca starosti.

Stanje očuvanosti indijskog leoparda

Leopard se kao vrsta smatra ranjivom, a Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN) neke je podvrste svrstala u posebne kategorije. Međutim, indijski leopard održava istu opću klasifikaciju, što ukazuje da je podložan određenim pritiscima.

Među prijetnjama s kojima se indijski leopard suočava, lov i trgovina glavni su razlozi koji utječu na populaciju. S druge strane, u područjima gdje živi ljudska populacija, dolazi do sukoba s ovim mačkama, koje nažalost završavaju istrebljenjem. Isto tako, brojni prirodni plijeni koji su dio leopardove prehrane su se drastično smanjili, što na kraju utječe i na ovu životinju.

Glavna procjena populacije napravljena prije nekoliko godina procjenjuje da postoji manje od 10 000 zrelih jedinki u divljini.

Popis u Dodatku I. Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje faune i flore (CITES), zabrana lova i zaštita zaštićenih područja samo su nekoliko - jedne od glavnih radnji kojima je cilj promicanje očuvanja Indijski leopard.

slike indijskog leoparda

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!