KODIAK BEAR - Porijeklo, karakteristike i fotografije!

Kodiak medvjed: saznajte kakva je ova životinja, njezine fizičke karakteristike, karakter, ponašanje itd. Kodiak medvjed (Ursus arctos middendorffi), također poznat kao...

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Medvjed kodiak (Ursus arctos middendorffi), poznat i kao aljaški divovski medvjed, podvrsta je smeđeg medvjeda porijeklom s otoka Kodiak i drugih obalnih mjesta južne Aljaske. Ovi se sisavci ističu svojom ogromnom veličinom i izuzetnom robusnošću, jedni su od najvećih kopnenih sisavaca na svijetu, uz polarnog medvjeda.

Ako želite saznati više o ovom divovskom sisavcu, pozivamo vas da nastavite čitati ovaj list PlanèteAnimal, gdje ćemo vam reći o podrijetlu, prehrani i razmnožavanju medvjeda Kodiaka, među ostalim značajkama. Sretno čitanje!

Podrijetlo

  • Amerika
  • Sjedinjene Države

Podrijetlo kodiak medvjeda

Kao što je gore spomenuto, kodiak medvjed je podvrsta smeđeg medvjeda (Ursus arctos), vrste iz obitelji Ursidae koja nastanjuje Euroaziju i Sjevernu Ameriku i broji više od 16 trenutno priznatih podvrsta. Konkretno, medvjedi Kodiak porijeklom su iz južne Aljaske i okolnih regija, poput otoka Kodiak.

Izvorno je kodiak medvjeda kao novu vrstu medvjeda opisao američki zoološki prirodoslovac i taksonomist C.H. Merriam. Njegovo prvo znanstveno ime bilo je Ursus middendorffi u znak počasti velikom prirodoslovcu b altičkog podrijetla dr. A. Th. Von Middendorffu. Nekoliko godina kasnije, nakon detaljne taksonomske studije, svi smeđi medvjedi porijeklom iz Sjeverne Amerike grupirani su u jednu vrstu: Ursus arctos

Nadalje, nekoliko genetskih studija pokazalo je da je kodiak medvjed "genetski povezan" sa smeđim medvjedima u Sjedinjenim Državama, uključujući one koji žive na Aljaskom poluotoku, kao i sa smeđim medvjedima iz Rusije. Iako još ne postoje konačne studije, zbog niske genetske raznolikosti, vjeruje se da su Kodiak medvjedi izolirani stoljećima (barem od posljednjeg ledenog doba, koje se dogodilo oko 12 000 godina). Isto tako, kod ove podvrste još nije moguće otkriti imunološke nedostatke ili urođene mane koje proizlaze iz srodstva.

Izgled i anatomija Kodiak medvjeda

Medvjed Kodiak je divovski kopneni sisavac, koji može doseći visinu u grebenu od oko 1,3 metra. Ali može doseći i 3 metra na dvije noge, odnosno kada zauzme dvonožni položaj. Također se ističe velikom snagom, ženke obično teže oko 200 kg, dok mužjaci mogu premašiti tjelesnu težinu od 300 kg.U divljini su zabilježeni mužjaci kodiak medvjeda teški preko 600 kg, a jedinka pod nadimkom "Clyde" , koja je živjela u zoološkom vrtu u Sjevernoj Dakoti, zabilježena je s težinom od preko 950 kg.

Zbog nepovoljnih klimatskih uvjeta s kojima se suočava, medvjed Kodiak pohranjuje 50% svoje tjelesne težine u masti. Međutim, kod trudnih ženki ta brojka prelazi 60%, budući da im je potrebna velika rezerva energije za preživljavanje i dojenje mladih. Osim goleme veličine, još jedna upečatljiva značajka kodiak medvjeda je njihovo gusto krzno koje je savršeno prilagođeno klimi njihovog prirodnog staništa. Što se tiče njihove boje dlake, kodiak medvjedi obično pokazuju nijanse u rasponu od plave i narančaste do tamnosmeđe. Tijekom prvih godina života, mladunci obično nose bijeli "porodni prsten" oko vrata.

Ovi divovski medvjedi s Aljaske također imaju velike, vrlo oštre i uvučene kandže koje su im bitne u slučaju pada i koje im također pomažu u obrani od mogućih napada ili teritorijalnih borbi protiv drugih mužjaka .

Ponašanje Kodiak medvjeda

Kodiak medvjedi često vode samotnjački način života u svom staništu, sastajući se samo tijekom sezone parenja i potencijalnih teritorijalnih sporova. Također, budući da imaju relativno mali raspon traženja hrane, budući da uglavnom dolaze u područja gdje se lososi mrijeste, uobičajeno je vidjeti skupine kodiak medvjeda duž vodenih putova Aljaske i s otoka Kodiak. Vjeruje se da ova vrsta "oportune tolerancije" može biti adaptivno ponašanje, jer minimiziranjem borbi za teritorij u ovim okolnostima, oni uspijevaju održati bolju prehranu i, prema tome, ostati zdravi i jaki za preživljavanje. dati kontinuitet populaciji.

Što se tiče hrane, kodiak medvjedi su životinje svejedi, čija prehrana varira od aljaske trave, korijenja i bobica do pacifičkog lososa i srednjih do velikih sisavaca poput tuljana, losova i jelena.Također mogu završiti konzumiranjem algi i beskralježnjaka koji se nakupljaju na plažama nakon najvjetrovitijih sezona. S napredovanjem čovjeka u njenom staništu, uglavnom na otoku Kodiak, uočene su određene oportunističke navike ove podvrste. Kada postane nestašica hrane, kodiak medvjedi koji žive u blizini gradova ili mjesta mogu se približiti urbanim područjima kako bi iskoristili bacanje hrane.

Medvjedi ne doživljavaju pravi zimski san kao druge životinje koje spavaju zimski san kao što su mrmoti, ježevi i vjeverice. Za ove velike i otporne sisavce hibernacija bi sama po sebi podrazumijevala ogroman utrošak energije za stabilizaciju njihove tjelesne temperature s početkom proljeća. No budući da bi ovaj metabolički trošak bio neodrživ za životinju, čak bi doveo u pitanje njezin opstanak, kodiak medvjedi ne spavaju zimski san, već doživljavaju neku vrstu zimskog sna. Iako se radi o sličnim metaboličkim procesima, tijekom zimskog sna tjelesna temperatura medvjeda pada samo nekoliko stupnjeva, omogućujući životinji da dugo spava u svojoj špilji, čime štedi mnogo energije tijekom zime.

Reprodukcija medvjeda Kodiak

Općenito, sve podvrste smeđeg medvjeda, uključujući kodiak medvjeda, su monogamne i odane svojim partnerima. U svakoj sezoni parenja svaka jedinka susreće svog redovnog partnera, sve dok jedan od njih ne umre. Štoviše, mogu proći nekoliko sezona bez parenja nakon smrti svog uobičajenog partnera, sve dok ne osjete da su spremni prihvatiti novog partnera.

Sezona parenja kodiak medvjeda je između svibnja i lipnja, s dolaskom proljeća na sjevernoj hemisferi. Nakon parenja, parovi obično ostaju zajedno nekoliko tjedana, koristeći to vrijeme za odmor i prikupljanje dobre količine hrane. Međutim, ženke imaju odgođenu implantaciju, što znači da se oplođena jajašca pričvrste za stijenku maternice i razvijaju nekoliko mjeseci nakon parenja, obično u jesen.

Kao većina sisavaca, Kodiak medvjedi su živorodne životinje, što znači da se oplodnja i razvoj mladih odvijaju u utrobi majke. Mladunci se obično rađaju krajem zime, u siječnju i ožujku, u istoj jazbini u kojoj je njihova majka provodila zimski san. Svaka ženka obično okoti 2 do 4 mladunčeta pri svakom porodu, koja su teška gotovo 500 grama i ostat će s roditeljima do treće godine, iako spolno sazrijevaju tek nakon 5. rođendana.

Kodiak medvjedi imaju najveću stopu smrtnosti mladunaca među podvrstama smeđih medvjeda, vjerojatno zbog ekoloških uvjeta njihovog staništa i predatorskog ponašanja mužjaka nad mladuncima. To je jedan od glavnih faktora koji koči širenje njegove vrste, kao i "sportskog" lova.

Status očuvanosti Kodiak medvjeda

S obzirom na složene uvjete njegovog staništa i njegov položaj u hranidbenom lancu, kodiak medvjed nema prirodnih predatora. Kao što je spomenuto, mužjaci ove podvrste mogu i sami postati grabežljivci mladunaca kroz svađe oko teritorija, ali osim ovakvog ponašanja, jedine konkretne prijetnje opstanku kodiak medvjeda su lov i krčenje šuma. "Sportski" lov je nažalost dopušten na reguliranoj osnovi na teritoriju Aljaske. Zbog toga je stvaranje nacionalnih parkova sada ključno za očuvanje mnogih autohtonih vrsta, uključujući medvjeda Kodiak, budući da je lov zabranjen u tim zaštićenim područjima.

Fotografije medvjeda Kodiak

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!