Snježni leopard - karakteristike, prehrana i stanište

Snježni leopard: saznajte kakva je ova životinja, njezine fizičke karakteristike, karakter, ponašanje itd. U okviru mačaka, točnije u potporodici...

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Unutar mačaka, točnije u potporodici Pantherine, nalazi se snježni leopard (Panthera uncia), koji se ponekad naziva i snježni leopard. Prethodno je bio svrstan u rod Uncia, ali su genetske studije pokazale njegov odnos s Pantherom, obitelji u koju je bio uključen, budući da je, zapravo, u bliskom srodstvu s tigrom (Panthera tigris). Na temelju nekih morfoloških svojstava predložene su dvije podvrste, ali genetske studije nisu dokazale tu razliku, pa se za sada radi o monotipskoj vrsti, odnosno nepodijeljenoj.Pozivamo vas da nastavite čitati ovaj informativni list PlanetAnimal kako biste saznali više o snježnom leopardu!

Podrijetlo

  • Azija
  • Afganistan
  • Butan
  • Kina
  • Indija
  • Kazahstan
  • Kirgistan
  • Mongolija
  • Nepal
  • Uzbekistan
  • Pakistan
  • Rusija
  • Tadžikistan

Obilježja snježnog leoparda

Kao što ste pročitali u uvodu, snježni leopard nema pododjel, tako da je monotipska vrsta. Dakle, karakteristike snježnog leoparda su:

  • Prosječne je visine: otprilike između 50 i 60 cm.
  • Prosječna duljina tijela varira: od glave do repa je 1 do 1,3 metra, ali može doseći i 1,5 metara.
  • Ima vrlo dug rep: to je karakteristika ove mačke, koji je gotovo iste duljine kao tijelo, s ekvivalentom od 75% do 90% tijela.
  • Tjelesna masa varira od 25 do 75 kg.
  • Mužjaci i ženke vrlo su slični: samo prvi može biti malo veći od drugog, tako da nije vrsta s izraženim spolnim dimorfizmom.
  • Glava je mala: unatoč svemu, široka je i nosnice su prilično velike.
  • Ima male, zaobljene uši: prilagodba koja smanjuje gubitak topline.
  • Noge su velike: zapravo, čak imaju i najduže noge od svih mačaka.
  • Noge imaju različitu debljinu: na primjer, prednje noge su malo deblje od stražnjih nogu. Njihov dugi rep i velike noge prilagodbe su koje olakšavaju snalaženje u snježnim i strmim područjima na kojima žive.
  • Rep se također koristi za termoregulaciju.
  • Dlaka je duga i gusta: mitari se dva puta godišnje, pa ima dužu dlaku prema zimskoj sezoni.
  • Boja je varijabilna: kreće se od svijetlo sive, dimno sive do kremasto žute, a općenito je bjelkasta prema donjem dijelu tijela.
  • Ima rozete i mrlje: na dlaci tijela i repa možemo vidjeti dobro definirane crne prstenaste rozete, koje obično sadrže manje mrlje. Dok na glavi, vratu i nogama postoje samo čvrste mrlje.
  • Kod mladih postoje crne pruge, koje zatim mijenjaju oblik šare.

Sada kada znate visinu i težinu snježnog leoparda, između ostalih karakteristika, da vidimo gdje živi.

Stanište snježnog leoparda

Teško je definirati gdje živi snježni leopard jer, iako je porijeklom iz Azije, razvio se u nekoliko regija, uključujući Himalaju, Butan, Nepal, dio sibirske Rusije, Mongoliju i Kinu.Upravo u potonjoj zemlji nalazimo najviše.

Široko je rasprostranjen u pogledu nadmorske visine i može se vidjeti od 500 metara do 3000 metara nadmorske visine. Preferira strma i uglavnom kamenita područja, koja su blizu područja s vegetacijom. Stoga se kreće po liticama, alpskim i subalpskim ekosustavima, crnogoričnim šumama, šikarama, travnjacima i sušnim staništima. Općenito izbjegava područja guste vegetacije i polja s usjevima.

Ne propustite ovaj drugi članak s PlanèteAnimala da konačno znate gdje točno žive leopardi!

Navike snježnog leoparda

Glavna aktivnost ove mačke odvija se u zoru i sumrak. To je prilično aktivna životinja sklona kretanju. Uobičajeno je da svakodnevno koristi različite prostore za spavanje.

To je prilično teritorijalna životinja, posebno mužjaci koji svojim urinom, izmetom i pandžama obilježavaju ono što smatraju svojim teritorijem.Tek tijekom sezone parenja često se preklapaju teritoriji mužjaka i ženke. Zahvaljujući dugim i dobro razvijenim stražnjim nogama, snježni leopard je vrlo okretan. Stoga općenito traži visoka mjesta za odmor. Vrlo je nedokučiv i rijetko se viđa u područjima u blizini ljudske populacije.

Komunikacija zvukom kod ove se vrste razlikuje od ostalih mačaka, jer je jedna od zanimljivosti snježnog leoparda to što ne riče, već ispušta neku vrstu visokog zavijanja, koje koriste uglavnom ženke tijekom razdoblja jurnjave . Također mogu ispuštati određeno gunđanje tijekom susreta ako je kontakt prijateljski, ali ako je, naprotiv, sukob, pokažu svoje očnjake otvaranjem usta.

Hranjenje snježnog leoparda

Snježni leopard je životinja mesožderka koja obično vreba i lovi svoj plijen skačući s visokog mjesta s kojeg se skriva.Ishrana mu je raznolika i može jesti male i velike životinje. Među njegovim omiljenim plijenom su:

  • ovce
  • Planinske koze
  • Jelen
  • Vepar
  • tibetanske antilope
  • Gazele
  • Divlji magarci
  • Divlji Jakovi
  • Svizci
  • Zečevi
  • Pikas
  • Miš
  • Ptice

Konačno saznajte što leopardi jedu!

Reprodukcija snježnog leoparda

Mužjaci i ženke pare se samo tijekom sezone parenja i poligamne su životinje. Ženke se pare samo svake dvije godine, jer provode mnogo vremena brinući se za svoje mlade.

Razmnožavanje se intenzivira između siječnja i ožujka, što se poklapa s krajem zime.Kad je ženka u tijeku, svojim zvukovima daje do znanja mužjaku. Osim toga, kada se sretnu, događa se svojevrsno udvaranje tijekom kojeg ženka hoda blizu mužjaka s podignutim repom.

Gestacijski period traje između 90 i 105 dana, tako da se mladi rađaju između travnja i lipnja. Obično rađaju između 2 i 3 leoparda. Ženka uočava stjenoviti prostor koji priprema s ostacima svog krzna za smještaj beba leoparda.

Prilikom rođenja mladi teže između 300 i 600 grama i potpuno su ovisni o brizi majke koju doje do petog mjeseca. Međutim, od dva mjeseca počinju jesti čvrstu hranu koju dijeli njihova majka. Mališani će i dalje ovisiti o majci sve dok ne navrše godinu dana.

Status očuvanosti snježnog leoparda

Koliko je snježnih leoparda ostalo na svijetu? Godine 2021. preostalo ih je oko 953. Zapravo, Međunarodna unija za očuvanje prirode uvrstila je snježnog leoparda u ranjivu vrstu. Među glavnim prijetnjama su:

  • Smanjena područja u kojima mogu živjeti.
  • Lov.
  • Ilegalna trgovina njegovom kožom za izradu prostirki, kostiju i drugih dijelova tijela.

Ključne mjere očuvanja uključuju širenje zaštićenih područja i kontrolu regionalnog lova. Razvija se nekoliko programa za zaštitu vrste, uključujući podršku uzgajivačima domaćih životinja za zaštitu mjesta za razmnožavanje, programe s čuvarima koji pomažu u provođenju zakona, između ostalog.

Slike snježnog leoparda

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!