Hoopoe - Karakteristike i ishrana

Hoopoe: saznajte kakva je ova životinja, njezine fizičke karakteristike, karakter, ponašanje itd. Pudnjak (Upupa epops) je ljetna ptica veličanstvena kao...

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Hop (Upupa epops) je lijepa i karizmatična ljetna ptica koja pripada redu Bucerotiformes i obitelji Upupidae. Prisutna je u većem dijelu Starog svijeta, s izuzetkom Madagaskara, gdje se nalazi još jedna vrsta, Upupa marginata (prema nekim autorima). Njegovo perje na glavi, raspoređeno u obliku pera, čini ga jedinstvenim, a svojim letom može podsjećati na veliki leptir, jer za razliku od drugih ptica, leti nestalno i valovito. Ako želite saznati više o udniku, čitajte dalje!

Podrijetlo

  • Afrika
  • Azija
  • Europa

Karakteristike udova

" Na prvi pogled, najizrazitije obilježje udnika je njegova kresta oker boje s crnim vrhovima. Ostatak tijela je žutosmeđe boje, dok su rep i krila prošarani crno-bijelim prugama. To je ptica srednje veličine, visoka oko 27 cm i raspona krila od 47 cm. Kljun mu je dugačak i blago spušten prema dolje (tj. blago zakrivljen). Kao što je već spomenuto, njen let je nestalan i valovit, što je, zajedno sa šarenim perjem, čini vrlo elegantnom pticom. Njegova upečatljiva pjesma gore-gore-gore potječe od imena vrste. Još jedna njegova nevjerojatna karakteristika je prisutnost smrdljive žlijezde u dnu repa, koja mu omogućuje proizvodnju sekreta koji mu pomaže u obrani od grabežljivaca."

Postoji 9 opisanih podvrsta, a najčešća je Upupa epops epops. Neke studije također opisuju Upupa marginata kao još jednu podvrstu udova, ali se općenito smatra zasebnom vrstom.

Stanište udova

Hopoe je tipičan za suhe krajeve gdje obitava na šumskim čistinama, područjima sa sadnjom, kao što su vinogradi i drugi voćnjaci te u poljima, kao iu stepama i travnjacima. Preferira područja ispod 1000 m nadmorske visine, kao i prirodne ili umjetne pašnjake i savane. Nalazi se kod naših susjeda u Španjolskoj, gdje živi po cijelom poluotoku, s izuzetkom kantabrijskog pojasa, jer preferira mediteransku klimu.

Navike Hoopoe

Ona je uglavnom usamljena i dnevna ptica, koja može biti selica ili stalnica, ovisno o regiji i zemlji.Obično se gnijezdi u dupljama drveća, na krovovima zgrada ili u stijenama. Također mogu graditi svoja gnijezda u štalama, na gomilama drva, u bunarima ili u pješčanim zidovima.

Uobičajeno ih je vidjeti kako hodaju po tlu, ali brzo odlete ako su ugroženi. Kao i druge vrste (kao što je vodomar), tijekom gniježđenja nakupljaju velike količine izmeta, tako da ženke i pilići ispuštaju neobičan i neugodan miris, koji često tjera ptice potencijalne grabežljivce. Osim toga, svoja jajašca oblažu izlučevinama svojih smrdljivih žlijezda, što je ponašanje koje potiče uspjeh izlijeganja.

Hranjenje udnika

Hrani se uglavnom kukcima i ličinkama na tlu koje vadi duguljastim kljunom, stoga je prirodni predator gusjenice borove povorke pa je stoga i veća prisutnost u borovim šumama.Omiljeni kukci su mu cvrčci i skakavci, kao i ličinke kornjaša i dvokrilaca te mravi.

Hrani se hodajući po tlu i uobičajeno ga je promatrati kako svoj dugi, pomalo zakrivljeni kljun zabada u životinjski izmet i meko tlo, gdje traži kukce i njihove ličinke. Ako želite saznati više o važnosti ptičjeg kljuna u prehrani i načinu života, potičemo vas da pročitate ovaj drugi članak s PlanèteAnimal o vrstama ptičjih kljunova.

Reprodukcija udova

Sredinom svibnja počinje sezona razmnožavanja udova i tada počinju tražiti mjesto za gniježđenje. Ženka je odgovorna za inkubaciju 7 do 10 jaja koja obično snese, dok mužjak hrani nju, a zatim piliće. Nakon otprilike 28 dana, pilići su spremni napustiti gnijezdo, što se događa između srpnja i kolovoza.

Status očuvanosti udova

" Iako je kategoriziran kao najmanje zabrinjavajući na Crvenom popisu IUCN-a, njegova populacija trenutno opada, uglavnom zbog lova i sve manje dostupnosti hrane (zbog upotrebe insekticida), prikladnih mjesta za gniježđenje i povećane poljoprivredne aktivnosti. Za sada ne postoji poseban projekt oporavka ove vrste, ali se provodi praćenje njezinih populacija."

Hoopoe slike

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!