Sivi kit - hrana, stanište i očuvanje

Sivi kit: saznajte kakva je ova životinja, njene fizičke karakteristike, karakter, ponašanje itd. Eschrichtiidae odgovaraju obitelji usatih kitova, koji...

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Eschrichtiidae odgovaraju obitelji usatih kitova, koji trenutno imaju jednu vrstu, Eschrichtius robustus, a općenito su poznati kao sivi kitovi. Neka istraživanja pokazuju da je više povezan s drugim kitovima usatim, poput kitova perajara, nego sa samim kitovima. Ova vrsta bila je na rubu izumiranja krajem 19. stoljeća zbog masovnog lova, uglavnom zbog kitove nafte. Zapravo, dugo se godina smatralo da je izumrla, sve dok nije ponovno identificirana u 20. stoljeću.

Ovo su kolosalne životinje, velike veličine i sposobne migrirati tisućama kilometara u oceanima. Unatoč velikom oporavku populacije, pitanja poput klimatskih promjena mogla bi utjecati na nju danas. Pozivamo vas da nastavite čitati ovaj PlanèteAnimal list kako biste mogli dokumentirati ovog fantastičnog morskog sisavca poznatog kao sivi kit.

Podrijetlo

  • Amerika
  • Azija
  • Kanada
  • Kina
  • Sjedinjene Države
  • Japan
  • Meksiko
  • Rusija

Karakteristike sivog kita

Sivi kit jedan je od najvećih kitova u oceanima. Uobičajeni naziv odnosi se na njegovu intenzivnu sivu boju; imaju i bijele mrlje duž tijela. Još jedan uobičajeni aspekt prisutan na njihovoj koži je prisutnost parazitskih rakova, poznatih kao kitove uši i druge koje se nazivaju kitove uši.Osim toga, kod ovih životinja uobičajeno je promatrati ožiljke, koji se također pretvaraju u bjelkastu boju. Odrasla jedinka duga je između 11 i 15 metara i teži od 30 do 45 tona.

Sivi kit ima usku glavu trokutastog oblika koja se spušta prema dolje i savija u nosnice iznad glave. Ima široke prsne peraje u obliku lopate i prilično velike repne peraje, međutim, leđna peraja se vidi kao blagi izgovor ili mala izbočina. Odatle iu kaudalnom smjeru nastaju vrste zglobova ili mesnatih izbočina koje se razlikuju od jedinke do jedinke. Usta su zakrivljena prema gore i prilično su dugačka, pa se čini da mu je glava podijeljena na dva dijela. Nasuprot tome, ovi kitovi imaju bradu koja obično ne prelazi 50 cm i bijele je do žućkaste boje.

Stanište sivog kita

Trenutno sivi kit živi u oceanima zemalja kao što su Kanada, Kina, Japan, Meksiko, Rusija i Sjedinjene Države.Vjeruje se da je vrsta izumrla na Islandu i u obje Koreje. Izumiranje je dokazano u Ujedinjenom Kraljevstvu, a njegova prisutnost nije sigurna u Vijetnamu.

Prethodni podaci ukazuju na to da je trenutačni areal ovog kita ograničen na sjeverni Tihi ocean, općenito u neritičnoj zoni (obalne vode) spomenutih zemalja. Važno je napomenuti da su neka viđenja sivih kitova dokumentirana izvan njihovog prirodnog područja rasprostranjenja, kao što se dogodilo u Sredozemnom moru (obale Izraela) i na obalama Španjolske. S druge strane, prijavljeno je nasukanje uz obalu El Salvadora, a jedan od ovih kitova identificiran je u Namibiji.

Navike sivog kita

Iako plivaju u malim skupinama, ove životinje nisu previše društvene, a njihova glavna karakteristika ponašanja je činjenica da stalno migriraju u određeno doba godine, što ih čini jednom od morskih vrsta s najvećom stopom migracije .Imaju naviku okomito podići polovicu tijela iznad vode, što im omogućuje da promatraju okolinu oko 30 sekundi. To se zove spyhopping ili spy jumping. Također, na kraju mogu iskočiti iz vode, uspjeti izvući dio tijela i teško pasti, prskajući veliku količinu vode.

Općenito, obično provedu između 6 i 7 mjeseci u svojim područjima hibernacije i, iako mali postotak može prestati migrirati, većina prijeđe velike udaljenosti na svojim putovanjima, doista, ovi kitovi mogu prijeći i do 20 000 km u krug putovanje. Uobičajeni migratorni put omogućuje da ih se vidi s obale ili na zapadnim obalnim područjima Meksika iu područjima Sjedinjenih Država kao što su Kalifornija, Oregon, Washington, Britanska Kolumbija i Aljaska. Neke procjene također pokazuju da mala skupina putuje između istočne Rusije i azijske obale.Međutim, preciznije studije na satelitskoj razini pokazuju da te skupine migriraju preko Pacifika u područja hibernacije u Meksiku.

Hranjenje sivih kitova

Kao i cijela skupina usatih kitova, hrane se filtracijom, odnosno usisavaju vodu ili mulj s morskog dna, gdje radije hvataju hranu, a zatim, koristeći jezik, guraju vodu ili blato protiv usa, gdje se odvija filtracija, zarobljavajući životinje u tim strukturama, dok se vodeni dio izbacuje. Među morskim životinjama kojima se hrane sivi kitovi postoji veliki izbor malih rakova, poput ličinki rakova, amfipoda, krila i račića misida, ali i malih školjki i ličinki riba.

Ovi se sisavci općenito hrane u Beringovom i Čukotskom moru, ali također i duž obala Tihog oceana u blizini Kanade i Sjedinjenih Država.Tijekom hibernacije doživljavaju duga razdoblja posta, tijekom kojih se hrane nakupljenom masnoćom. U tom razdoblju mogu izgubiti i do 30% mišićne mase. Suprotno onome što većina stanovništva čini, utvrđeno je da mali postotak odustaje od migracije i odlučuje ostati u području ishrane.

Sivi kitovi kada se hrane na dnu ostavljaju svojevrsne brazde i veliki dio mulja koji izbacuju dok filtriraju sadrži životinje koje ne mogu zadržati i koje ptice koriste lokalnim mornarima. Zanimljiv aspekt koji je otkriven kod velikog broja jedinki jest da se, kada se hrane na morskom dnu, naginju na desnu stranu dok upijaju mulj.

Reprodukcija sivog kita

Što se tiče reprodukcije, kitovi koji žive u istočnom Pacifiku pare se i rađaju svoje mlade uz obalu Kalifornije i istoimenog zaljeva.Mužjaci i ženke mogu biti s više od jednog partnera tijekom sezone parenja. Sezona parenja počinje u kasnu jesen kada počinje njihov proces selidbe, dok se rađanje i razmnožavanje odvijaju zimi.

Općenito, jedno tele rađa se krajem prosinca ili početkom ožujka, nakon razdoblja gestacije od 11 do 13 mjeseci. Majke održavaju blizak odnos sa svojim potomcima, koji se hrane visoko hranjivim mlijekom oko 8 mjeseci. Odvajanje mladih od roditelja obično se događa oko 2 godine. Uobičajeno je da se majke i telad drže prilično blizu obale tijekom svog migracijskog putovanja, najvjerojatnije kako bi izbjegli napad orki, iako je sivi kit sposoban umrijeti kako bi obranio svoje potomstvo od bilo kakvog napada.

Za više informacija, preporučujemo vam da pročitate ovaj drugi članak o tome kako se kitovi razmnožavaju?

Status očuvanosti sivih kitova

Kao što smo spomenuli na početku, sivi kit je bio na rubu izumiranja i, iako se u nekoliko regija nije uspio oporaviti, općenito se populacija oporavila, pa je trenutno Međunarodna unija za očuvanje prirode naveo kao Najmanju zabrinutost. Međutim, neke prijetnje još uvijek opterećuju ovu vrstu, jer su identificirane nesreće s čamcima, kao i hvatanje potonjih u zamke za ribe, što na kraju dovodi do smrti ovih životinja.

Vjeruje se da je još jedan aspekt koji utječe na ove kitove, a koji bi mogao biti uzrok gubitka jedinki sa svojih uobičajenih ruta, klimatske promjene, koje utječu na temperature oceana, značajno ometajući vrstu.

Među mjerama očuvanja, sivi kit podliježe raznim programima zaštite, kao što je Međunarodna konvencija o reguliranju kitolova.

Ocenito, oceani su bogati životinjskom raznolikošću i stoljećima smo ih značajno iskopavali. Sivi kit je rijedak, ali značajan slučaj značajnog oporavka vrste s ruba izumiranja, što nam pokazuje da možemo uspostaviti snažne akcije za zaštitu svih životinja na planetu.

Slike sivih kitova

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!