Divovski klokan - karakteristike, prehrana i stanište

Divovski klokan: saznajte kakva je ova životinja, njezine fizičke karakteristike, karakter, ponašanje itd. Divovski klokan (Macropus giganteus) je drugi najveći...

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Divovski klokan (Macropus giganteus) druga je najveća vrsta klokana na svijetu, iza crvenog klokana, jer mogu doseći visinu do 2 metra. Ove životinje imaju mnoge tajne i osobitosti. Hoćete li ostati s nama kako biste u ovoj PlanèteAnimal datoteci otkrili karakteristike, stanište i prehranu golemog klokana?

Sretno čitanje!

Podrijetlo

  • Oceanija
  • Australija

Podrijetlo divovskog klokana

Ovi tobolčari potječu iz Australije i češći su od poznatih crvenih klokana. Manji su, ali mnogo rašireniji diljem Australije.

Postoje dvije vrste divovskih klokana: istočni i zapadni, koji se međusobno razlikuju po boji i morfologiji.

Karakteristike divovskog klokana

Ovi klokani jedni su od najvećih tobolčara na svijetu, budući da neki primjerci mogu mjeriti i do 2 metra za težinu mužjaka između 50 i 66 kilograma, sa spolnim dimorfizmom, jer ženke teže jedva 17-40 kilograma .

Boja njihovog krzna je biserno siva, što se razlikuje između klokana koji nastanjuju istočne i zapadne regije, jer imaju različite nijanse sive, od tamno sive do zemljano sive.

Bez obzira na boju krzna, ovi klokani imaju jako snažne i snažne šape zahvaljujući kojima mogu postići velike brzine. Zabilježeno je da mogu postići 64 km/h i preskočiti velike udaljenosti.

Kao i svi tobolčari, imaju vrećicu koja se zove marsupium u koju stavljaju svoje mlade pri rođenju, tamo sišu i završavaju razvoj.

Stanište golemog klokana

Divovski klokani nastanjuju gotovo svaku regiju Australije. Također ih ima na otoku Tasmaniji, otoku Maria i otoku Three Hummock.

Ova distribucija u toliko regija moguća je zahvaljujući velikim sposobnostima prilagodbe ovih klokana, budući da nastanjuju vrlo raznolika područja kao što su šikare, planinske šume, suptropske šume, pa čak i regije u kojima postoje farme. Najčešći je da žive u regijama s čestim kišama, iako postoje i populacije koje zauzimaju sušna područja.

Hranjenje golemog klokana

Klokani su biljojedi koji se hrane gotovo svim postojećim raslinjem u područjima gdje žive.Na primjer, skloni su se okrenuti mladim travama i travama, koje im osiguravaju proteine i održavaju hidrataciju. Također se hrane lišćem raznih biljaka, određenim gljivama i određenim voćem.

Zubi ovih životinja vrlo su dobro prilagođeni hrani koju jedu, imaju kutnjake koji mogu rezati travu i sjekutiće koji im omogućuju da čupaju travu s tla.

Reprodukcija golemog klokana

Žene su sklone držati se jedna druge jer grade vrlo jake međusobne veze. Vrlo je praktičan kada je u pitanju porod i odgoj, na taj način se štite od mogućih opasnosti koje im prijete. Ženke su plodne od 17-20 mjeseci, mužjaci od 25 mjeseci.

Mogu se pariti u bilo koje doba godine, iako se većina okota događa ljeti. Za kopulaciju mužjaci se obično međusobno bore i rađaju samo one koji su u stanju pobijediti drugoga.

Sivi klokani imaju vrlo posebnu karakteristiku, jer mogu zamrznuti embrije u sebi, što se naziva dijapauza, sve dok se majčina torbica ne oslobodi za sljedećeg klokana.

Samo jedan Joey (mladunče klokana) bit će rođen pri svakom rođenju, ostat će u majčinoj torbi do 550. dana starosti, kada će se odbiti od sise i izaći iz torbe.

Slike golemog klokana

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!